vaříme z medu
Med v kuchyni – recepty s vůni medu
Filipínský plátek
marináda:
1/2dl sojové omáčky,1/2 dl tekutého medu, 2 lžíce cukru
rozdrcený stroužek česneku a 1/2 lžičky zázvoru
Maso nakrájíme na plátky a po obou stranách potřeme marinádou.
Složíme do misky a necháme na chladném místě 6-8 hod odležet.
Opékáme na pánvi s olejem a potíráme zbylou marinádou.
Podáváme s rýží.
Výborný perník Medové máslo
30 dkg květového medu, lžíce kakaa, 1vejce – vše utřeme 20 dkg čerstvého másla, 30dkg tekutého medu.
Přidáváme : Máslo utřeme a za stálého míchání přidáváme med.
60 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,1 prášek do perníku, Když se med s máslem spojí,dáme ho do skleněné
1 sklenička oleje,1/4 l mléka, nasekané ořechy.Hotové těsto vlijeme nebo porcelánové misky a uchováváme v chladu.
na vymaštěný, moukou vysypaný plech. Takto uchovávané máslo vydrží dlouho, nezhořkne,
Pečeme asi 20 min protože ho med konzervuje. Je to výborná pomazánka
Hotový perník potřeme čokoládou a posypeme strouhaným kokosem. hlavně pro děti.
Pečené kuřecí paličky s čerstvými fíky v medu a jasmínovou rýží - 4 porce
12 kuřecích paliček,
300 ml kuřecího vývaru (může být i z kostky), 1 citrón
snítka čerstvého tymiánu,
rýže
300 g jasmínové rýže, 50 ml olivového oleje, 1 grep, 1 citrón
3 cm čerstvého zázvoru, snítka koriandru, sůl, bílý pepř
1. Kuřecí paličky očistíme a vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme sezamovým semínkem, tymiánem a poklademe na čtvrtky rozkrájenými fíky a plátky másla.
2. Ve vývaru rozpustíme med a ochutíme citrónovou šťávou. Tímto rozvarem přelijeme paličky, které zapečeme 10 minut na 200°C, poté dopékáme 30 minut na 180°C.
3. Důkladně propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 15 minut). Poměr: jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody.
Z citrónů a grepů vykrájíme filety (okrájíme kůru, potom nožem vykrajujeme čisté plátky citrusové dužiny, zbytek nevyhazujeme), zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
4. Na olivovém oleji orestujeme citrusy a zázvor, přidáme rýži, promícháme a krátce prohřejeme. Dochutíme šťávou z citrusových skeletů, solí,pepřem a čerstvým, jemně sekaným koriandrem.
Medovník z hrnečku
1 hrnek silné instantní kávy (300 ml), 1 hrnek medu, 3 vejce
1 hrnek hnědého cukru, 5 lžic oleje, 3 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody, 1 lžička skořice, ¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, ½ lžičky mletého zázvoru
1 hrnek vlašských ořechů, 1 hrnek rozinek
3 lžíce kandované citrónové nebo pomerančové kůry
1. Na pánvi rozehřejeme v určeném množství kávy med a cukr, necháme přejít varem a odstavíme.
2. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Postupně přidáme i mouku smíchanou s jedlou sodou, kávový rozvar, koření, ořechy, rozinky a kandovanou kůru.
3. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (menší vyšší pekáček), pečeme asi 45 minut. Podáváme až druhý den.
Turecký med
3 bílky,
kůra z jednoho pomeranče a citrónu, pár kapek pomerančové i citrónové šťávy
lístečky z jedné větvičky tymiánu
1. Med zahřejeme ve vodní lázni.
2. Z bílků, cukru, sekaných lístků tymiánu, kůry a pár citrusových kapiček vyšleháme sníh, do něhož pomalu vmícháme teplý med, přimícháme kešú oříšky, nalijeme do misek, necháme zchladnout, poté v lednici důkladně vychladit a podáváme jako velmi, velmi sladkou tečku za dnešním menu.